Prognóza vývoje nákladů na financování dlouhodobé péče v ČR v kontextu demografických změn - Mudra, Martin (2013)
Cílem této práce je kvantifikace budoucích veřejných nákladů na služby dlouhodobé péče v kontextu demografických změn České republiky do roku 2060. Metodologie práce je založena na makrosimulačním modelu Evropské komise (EC, 2012), byla však použita přesnější data. Výsledky práce potvrzují hypotézu, že stárnutí populace bude mít výrazný dopad na budoucí výši veřejných nákladů dlouhodobé péče. Demografický efekt způsobí nárůst těchto nákladů jako jejich podílu na HDP z 0, 69 % v roce 2012 až na 2, 02 % v roce 2060. Míra růstu těchto nákladů může být do jisté míry kompenzována zlepšujícím se zdravotním stavem obyvatelstva dle teorií komprese morbidity (Fries, 1980) a dynamické rovnováhy (Manton, 1982).