Osvobození penzí od osobní důchodové daně ve vybraných zemích EU - Paclíková, Veronika; Vančurová, Alena, 1957-; Bušovská, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Hlavním cílem diplomové práce je porovnání zdanění příjmů poplatníků, kteří pobírají starobní důchod a zároveň mají příjmy ze zaměstnání ve vybraných zemích Evropské unie, kterými jsou Česká republika, Německo, Maďarsko, Rakousko a Velká Británie. Diplomová práce je rozdělena do čtyř kapitol. Obsahem první kapitoly je charakteristika a klasifikace daňových výdajů. V kapitole druhé jsou stručně charakterizovány penzijní systémy vybraných států a rovněž popsány výsledky studií OECD týkajících se problematiky a srovnání důchodových politik. Třetí kapitola je věnována způsobu zdanění příjmů osobní důchodovou daní pracujících důchodců a systémům sociálního pojištění v jednotlivých státech a v poslední části je provedena komparace jednotlivých druhů daňových výdajů. Poslední, čtvrtá, kapitola se zabývá samotnou komparací míry zdanění pracujících důchodců ve vybraných státech. Míra zdanění je počítána pomocí průměrné daňové sazby, dílčími výsledky jsou velikost osvobození starobních důchodů a celkových daňových výdajů vzhledem k příjmům poplatníků.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses