Analýza efektivnosti - ekonometrický přístup - Chylíková, Alena (2013)
Tato práce pojednává o analýze efektivnosti pomocí stochastické hraniční produkční funkce. Nejdříve jsou zmíněny některé základní pojmy a metody související s analýzou efektivnosti. Následuje teoretický popis produkčních funkcí s důrazem na Cobbovu-Douglasovu produkční funkci. Dále je popsán koncept hraniční produkční funkce a zmíněn stochastický tvar v případě použití průřezových dat. Pozornost je věnována především modelu s měnící se technickou efektivností v čase odhadovanému na základě údajů z panelových dat. Podrobněji je popsán odhad pomocí metody maximální věrohodnosti. Tyto teoretické poznatky jsou aplikovány k odhadu efektivnosti jednotlivých hokejových týmů v NHL na základě pozorování v období 1997-2013. Výstup zde představuje procento vyhraných zápasů v sezóně, vstupy jsou vyjádřeny pomocí celkových výdajů na platy hráčů rozdělených do tří kategorií na základě pozice (brankář, obránce, útočník) za jednotlivé týmy.