Testování neoklasického modelu migrace Empirická analýza panelových dat ČR - Kureková, Lucie (2014)
V této diplomové práci je empiricky testována platnost neoklasického modelu migrace. K tomuto účelu byla shromážděna data z Českého statistického úřadu týkající se jednotlivých krajů České republiky. Sledované období je dlouhé 10 let, konkrétně se jedná o období mezi lety 2001 až 2010. Vzniklý data set obsahuje 140 pozorování. K testování validity neoklasického modelu byly použity dva ekonometrické modely -- model fixních efektů a VAR model. Z odhadu modelu s fixními efekty vyplynulo, že regionální míra migrace v České republice byla ovlivněna společensko-ekonomickými determinanty. Směr a síla vlivu na míru migrace u většiny vysvětlujících proměnných odpovídala neoklasické teorii. Odhady VAR modelu ukazují, že regionální míra migrace nepřispívala ke snižování disparit mezi jednotlivými kraji. Výsledky druhého ekonometrického modelu neodpovídaly neoklasickému modelu migrace.