Svoz směsného odpadu v Poděbradech - Bilá, Tereza (2013)
Z důvodu neustále rostoucí produkce odpadů je nutné se na odvětví odpadového hospodářství zaměřit detailněji a to i z ekonomického hlediska. Diplomová práce se věnuje konkrétně oblasti svozu odpadů, jakožto podstatné součásti při jejich kumulaci na konkrétní místo a následnou likvidaci či uchovávání. Nejprve je teoreticky rozebrána úloha čínského listonoše, která reprezentuje základ pro svozové úlohy, přičemž musí být brány v úvahu rozšíření této úlohy, aby byl model více přiblížen skutečnosti. Dále je v práci detailněji popsán způsob nakládání s odpady ve městě Poděbrady a následně v závěrečné části práce je provedena aplikace teoretických modelů a postupů na reálná data o svozech odpadů právě v Poděbradech. Podstatnou součástí je i využití heuristických algoritmů jakožto náhrada za klasické optimalizační modely, které nemohou být v některých případech z důvodu časové náročnosti na získání řešení aplikovány.