Aplikace analýzy časových řad v prognózování - Nováčková, Monika; Hušek, Roman, 1936-2022; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této diplomové práce je odhadnout vhodný model pro předpovídání denního počtu hasičských událostí ve Středočeském a v Královéhradeckém kraji pro efektivnější plánování směn hasičů. Modely byly odhadnuty na základě datového souboru, který obsahuje denní počty hasičských událostí pro období od roku 2008 do konce roku 2012. Ekonometrické modely, které byly v této práci odhadnuty pro dlouhodobé předpovědi, zachycují roční a týdenní vzorce a také vliv počasí. První část této studie obsahuje teoretický popis testů reziduí a dalších ekonometrických testů, které byly použity v této práci. V další části je odhadnut lineární regresní model, který zachycuje vliv počasí, dnů v týdnu a měsíců v roce. Poté následuje aplikace regresních modelů s AR chybami, (S)ARMA modelů a regresních modelů se (S)ARMA chybami. Modely jsou následně porovnány podle vlastností reziduí a průměrné absolutní procentuální chyby (MAPE) pro předpovědi mimo interval pozorování. Hodnoty MAPE jsou pro dlouhodobé předpovědi nejlepších modelů odhadnutých v této práci mírně přes 20%, což je výrazně nižší než pro základní Holt-Wintersovu metodu. V této práci se ukázalo, že předpovědi regresních modelů se (S)ARMA chybami jsou relativně přesné a jejich rezidua nevykazují autokorelaci, proto mohou být tyto modely považovány za relativně vhodné pro dlouhodobé předpovědi hasičských událostí.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses