CHUDOBA A EKONOMICKÝ ROZVOJ AFRICKÝCH ZEMÍ - Pichrt, Lukáš (2013)
Cílem této diplomové práce je analyzovat ekonomický rozvoj vybraných afrických ekonomik, analyzovat zdroje jejich ekonomického růstu, identifikovat faktory, které jejich ekonomický rozvoj mohou limitovat a zhodnotit vývoj chudoby a lidského rozvoje v těchto zemích Teoretická část se zaměřuje na definici fenoménu ekonomického rozvoje, vybrané teorie a nakonec vymezuje jednotlivé faktory ovlivňující ekonomický rozvoj země. Praktická část analyzuje obecně ekonomický rozvoj afrického kontinentu jako celku a dále analyzuje ekonomický rozvoj vybraných zemí: Rwandy, Ghany a Tanzanie. Za klíčové faktory úspěšného ekonomického rozvoje těchto zemí oproti ostatním africkým zemím lze považovat zásadní institucionální reformy a politickou a makroekonomickou stabilitu. Naopak za limitující faktory lze považovat např. nerozvinutou infrastrukturu, přetrvávající byrokracii či nízkou produktivitu v zemědělství a průmyslu. Z analýzy také vyplývá, že ekonomický rozvoj vybraných zemí je spojen se zlepšováním indikátorů lidského rozvoje a poklesem chudoby populace v těchto zemích.