Analýza vlivu prezidentské amnestie na míru kriminality v ČR - Krejsa, Jiří (2014)
V práci zkoumám důsledky novoroční amnestie prezidenta na míru kriminality. S využitím metody difference-in-differences hodnotím její dopad v České republice ve srovnání se Slovenskem. Odhad provádím na vyváženém panelu dat za 58 měsíců. Na základě mnou specifikovaného modelu odhaduji, že měsíční míra krádeží v ČR stoupla průměrně o 6,63 %, zatímco míra násilných činů nebyla statisticky významně dotčena. Potvrdila se tak má hypotéza o selektivním dopadu na míru kriminality v důsledku nenáhodného výběru amnestovaných. Diskutuji též možné zdroje vychýlení těchto odhadů.