Znečištění ovzduší a úmrtnost v ČR - Lubas, Matouš; Špeciánová, Jitka; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce zkoumá vliv znečištění ovzduší reprezentovaného koncentrací suspendovaných částic (PM10) na roční míru úmrtnosti a na roční míru hospitalizace v 54 okresech ČR a Praze. Dva regresní modely sloužící ke zjištění účinků dlouhodobého znečištění na úmrtnost a hospitalizace byly odhadnuty metodou nejmenších čtverců na průřezových datech pro rok 2011. Proměnnou pro znečištění je průměr koncentrace PM10 za období 2004-11. Jako kontrolní proměnné jsou použity indikátory socioekonomického statusu okresu (jako proxy pro zdravotní chování populace) nebo indikátory dostupnosti zdravotní péče. Modely naznačují, že znečištění ovzduší ve sledovaných okresech zodpovídá za 6,5 % všech úmrtí a za 10 % všech hospitalizací. Další model, sloužící ke zjištění vlivu znečištění souběžného a předchozího roku na roční míru úmrtnosti, je odhadnutý s použitím fixních efektů na panelových datech za období 2004-11. Model neposkytl věrohodný odhad, protože se nepodařilo dostatečně kontrolovat trend v úmrtnosti.
Vedoucí práce: Jitka Melzochová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses