Vliv IKEA efektu na hodnotu statku - Sedlická, Monika (2013)
Ve 4 experimentech, ve kterých studenti skládali stavebnice, origami a IKEA krabice, ukazuji a zkoumám IKEA efekt definovaný jako spotřebitelova ochota platit více za produkty, které si sám vyrobí v porovnání s identickými produkty vyrobenými někým jiným. Ukazuji, že ke zvýšení tohoto ocenění vedou pocity kompetence spojené s vlastním vytvářením produktu a že potvrzování spotřebitelova vědomí vlastního já snižuje hodnotu, kterou odvozuje ze svých výtvorů. Zjistila jsem, že svou práci studenti více oceňují jen v případě, dojde-li k úspěšnému dokončení úkolu, a to u obou skupin -- kutilů i nekutilů. V experimentu s origami jsem IKEA efekt neprokázala.