Financování schodku státního rozpočtu prostřednictvím emise dluhopisů - Kracík, Lukáš; Radová, Jarmila; Coufal, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato diplomová práce se zabývá tématem financování schodku státního rozpočtu prostřednictvím emise státních dluhopisů a celkovým kontextem, který se s touto oblastí neodmyslitelně pojí. V úvodních teoretických kapitolách jsou vymezeny a rozebrány základní pojmy jako dluhopis, rozpočtová soustava, rozpočtový deficit a veřejný dluh. V další již praktické kapitole je blíže představen vývoj a řízení státního dluhu na příkladu České republiky, jejíž hrubá výpůjční potřeba je majoritně krytá emisemi státních dluhopisů a od roku 2011 také emisemi spořících státních dluhopisů. Poslední kapitola je věnována popsání procesu nové emise eurových státních dluhopisů, který je demonstrován znovu na příkladu České republiky a jejího Ministerstva financí.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses