Daňová konkurence v USA a v Evropské unii - Búry, Tomáš (2014)
Předmětem diplomové práce je komparativní analýza možností daňové konkurence v USA a v Evropské unii, která si klade za cíl porovnat míru a formu daňové konkurence v těchto entitách. Práce se skládá z pěti částí. Nejdříve je rozebrán pojem daňové konkurence a možnost rozlišení daňových praktik na legitimní a neférové. V další části je obsažena analýza daňového systému USA z hlediska konkurence v oblasti přímých a nepřímých daní. Třetí část představuje obdobně strukturovanou analýzu daňové konkurence v EU. Čtvrtá část přináší zhodnocení a komparaci daňové konkurence v obou systémech. V závěrečné části jsou vyvozena normativní doporučení pro budoucnost daňového systému EU, jež jsou činěna i s ohledem na jejich využitelnost pro současné debaty ohledně reformy zdanění v Evropské unii. Provedená analýza přináší zajímavé výsledky, kdy bylo oproti předpokladům zjištěno, že daňová konkurence probíhá v USA ve vyšší míře než v EU, a to mimo jiné i s využitím minimálně stejně neférových daňových technik, jakých užívají některé členské státy EU.