Vliv změn vybraných daňových zákonů na hospodářský stav země - Vildová, Iveta; Hronza, Martin; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce ověřuje pozitivní vliv změn zákonů o dani z příjmu na ekonomiku, vzhledem k postupnému snižování sazeb daní za několik posledních let a negativní vliv změn zvyšující se sazby daně z přidané hodnoty. Teoretická část nabízí pohled základních studií, které se vyjadřují ke vztahu změn daňového zatížení a ekonomické situaci země. V praktické části je provedena regresní analýza na základě dat do roku 2012 získaných z portálu Českého statistického úřadu, právních systémů ASPI a Codexis. Jako signifikantní vysvětlující proměnné zůstaly v modelu základní statutární sazby daně z příjmu právnických osob i daně z přidané hodnoty, obě s negativním dopadem na HDP. V závěru práce výsledky studie potvrzují shodu s odbornými články vzhledem k vlivu jednotlivých sazeb daně na HDP.
Vedoucí práce: Martin Hronza
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses