Reagují ceny pohonných hmot v České republice asymetricky? - Kohoutek, Jakub; Koubek, Ivo, 1959-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Je předmětem rozsáhlé diskuze, zda při růstu cen ropy reagují ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích mnohem rychleji, než je tomu při jejich poklesu. Přestože je tento fenomén hojně diskutován i v odborné literatuře, zatím neexistuje studie, která by se věnovala asymetrickému chování cen paliv na českém trhu. Tato diplomová práce mezeru zaplňuje a zkoumá reakci cen pohonných hmot na nákladové šoky v prostředí České republiky. V první části práce je popsáno několik ekonomických teorií, které asymetrii vysvětlují - jedná se především o teorie založené na chování spotřebitelů za předpokladu nedokonalé informovanosti a o teorii tiché koluze, podle které cena předchozího období funguje pro firmy na oligopolním trhu jako ústřední cena pro vstup do implicitní kartelové dohody. V empirické části práce je pak analyzováno pomocí modelu korekce chyby, který připouští asymetrickou reakci, zda maloobchodní ceny pohonných hmot v České republice skutečně reagují s různým zpožděním na pozitivní a negativní nákladové šoky. Na základě časových řad cen benzínu a nafty je prokázána přítomnost asymetrické reakce vznikající na úrovni mezi velkoobchodním a maloobchodním stupněm dodavatelského řetězce.
Vedoucí práce: Ivo Koubek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses