Empirická analýza efektivity trhu kurzových sázek - Flegr, Jan (2014)
Cílem této diplomové práce je empiricky testovat efektivitu trhu kurzových sázek na tenisová utkání. Na rozsáhlém datovém souboru, který čítá téměř 47 tisíc zápasů a 225 tisíc kurzů, testuji přítomnost anomálií, které by prokázali neefektivitu trhu a dále hledám potenciální využitelné ziskové strategie. Hlavními nástroji empirické analýzy jsou lineární pravděpodobnostní modely a logit modely. Prokazuji přítomnost favorite-longshot biasu, potvrzuji tak výsledky dalších studií na toto téma (Lahvička, 2013; Cain, Law, Peel, 2000). Hlavním přínosem práce je potvrzení home-away biasu, který dosud pro tenisová utkání testován nebyl, to samé platí pro chart-bias. Ziskové strategie, založené na predikcích modelů metodou out-of-sample, nenacházím. Z historických kurzů odvozuji jednoduchou strategii, která spočívá v systematickém sázení na extrémní favority. Tato strategie generuje zisk ve výši 0,0094, její využitelnost je však velmi omezená.