Analýza nákladů a přínosů vybrané cyklostezky podpořené v rámci ROP NUTS II Střední Čechy - Vaculík, Jan (2013)
Práce se zabývá vyhodnocením přijatelnosti projektu z oblasti cyklistické infrastruktury v rámci mikroregionu Čáslavsko. V teoretické části je diskutován rozvoj cykloinfrastruktury v ČR i v zahraničí, dále investice vložené do cykloinfrastruktury a také obsahuje popis stávající situace cykloinfrastruktury v ČR. Praktická část obsahuje případovou studii týkající se hodnocení rentability projektu. V rámci analýzy efektů projektu byly použity metody porovnání nákladů a přínosů, terénní pozorování a dotazování subjektů dotčených realizací projektu. Přínosy se týkají dopadu projektu na život obyvatel a zisky místních firem. Výsledkem analýzy je nepřijatelnost projektu z ekonomického hlediska. Ze společenského hlediska lze projekt hodnotit pozitivně a to především kvůli jeho vlivu na zlepšení zdravotní situace obyvatel a bezpečnosti cyklistů v regionu.