Mají odkupy zbraní pozitivní vliv na míru kriminality? - Chmelík, Pavel; Komrska, Martin; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce si klade za cíl analyzovat vliv odkupu zbraní, který proběhl ve Velké Británii v letech 1996 až 1997, na míru kriminality a porovnat výsledky empirické analýzy s teoretickými argumenty i s předchozím empirickým výzkumem. Přezkoumány jsou celkem tři časové řady: Anglie a Wales, Skotsko a Severní Irsko. Použitou metodou modelování časových řad je Boxova-Jenkinsova metodologie. Na modelech je následně testována přítomnost strukturálního zlomu, a to na základě vizuální analýzy grafu a Chowova a Quandtova-Andrewsova testu. Tyto testy jsou použity jako evaluační kritérium vlivu odkupu na kriminalitu. Výsledkem analýzy je nemožnost vyvrátit výchozí hypotézu o tom, že odkupy střelných zbraní na kriminalitu vliv nemají.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses