Ekonomie terorismu Empirická analýza chování teroristických skupin - Chovítek, Šimon; Komrska, Martin; Pertold, Filip, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této diplomové práce je empiricky analyzovat chování teroristických skupin. V této práci je testován předpoklad funkčnosti modelu racionální volby v podmínkách terorismu. V empirické části propojuji teoretické předpoklady s reálně pozorovanými skutečnostmi a ukazuji tak teroristy jako racionální subjekty jednající v podmínkách nejistoty. K vlastní analýze byla použita data databází GTD a RDWTI. Mean-variance analýza útočných portfolií reálných teroristických organizací vypovídá o jejich schopnosti efektivně optimalizovat svou činnost a redukovat rizika, kterým jsou vystaveny. Teroristé se tak jeví jako velmi racionální agenti schopní rychle reagovat na vnější vlivy. To do značné míry ovlivňuje i výsledný dopad přijímaných protiteroristických opatření, kdy selektivně zaměřená opatření mohou vést k pouhému transferu teroristické aktivity na jiný cíl
Vedoucí práce: Martin Komrska
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses