Analýza vlivu tělesné výšky na mzdy v České republice - Frank, Daniel (2013)
Cílem práce je analýza vlivu tělesné výšky u mužů a žen na jejich mzdy v České republice. Využitím dat získaných z dotazníkového šetření v Praze a ve Zlíně konstruuji regresní modely, jejichž parametry jsou odhadovány pomocí metody nejmenších čtverců a dvoustupňové metody nejmenších čtverců s využitím instrumentálních proměnných. Kvůli velkým rozdílům obou lokací jsem se rozhodl zkoumat zmíněná města odděleně. Výzkum ukazuje významnost hlavní vysvětlující proměnné pouze u modelu zkoumající Zlín použitím metody nejmenších čtverců. Růst člověka o centimetr je asociován se zvýšením jeho mzdy v průměru o 0,65 %.