Analýza vlivu kvality života na míru sebevražd - Kolářová, Michaela (2014)
Práce analyzuje vliv jednotlivých faktorů ovlivňujících kvalitu života na míru sebevražd v jednotlivých krajích České republiky v letech 2000 -- 2008 a odpovídá na otázku, zda zde můžeme nalézt paradox sebevraždy ze štěstí. Na základě dat republiky Českého statistického úřadu jsem odhadla ekonometrický model. Jako determinanty vysvětlované proměnné (míra sebevražd) uvádím proměnné indexu kvality života. Výsledky neprokazují jednoznačný vliv indexu kvality života jako celku na míru sebevražd. Některé proměnné potvrzují hypotézu o existenci paradoxu sebevraždy ze štěstí, jiné proměnné tento paradox naopak vyvracejí. Nelze tedy jednoznačně hypotézu o existenci paradoxu sebevraždy ze štěstí na základě těchto dat vyvrátit ani potvrdit. Ukazuje se, že během sledovaného období došlo k poklesu celkového počtu spáchaných sebevražd.