Má výše vynaložených prostředků na předvolební kampaň vliv na výsledek voleb? - Dušek, Ondřej (2014)
V této práci je analyzován vliv prostředků investovaných do volebních kampaní politických stran na výsledek voleb. Jsou použita data z Parlamentní knihovny Poslanecké sněmovny České republiky, výročních zpráv politických stran a Českého statistického úřadu. Pro prvotní odhad je zvolena metoda nejmenších čtverců (OLS), následně je rovnice modelu upravena pomocí instrumentálních proměných z důvodu ošetření endogenity. Poté je model znovu odhadnut dvoustupňovou metodou nejmenších čtverců (2SLS). Všechny proměnné vysvětlující modelu jsou po úpravě modelu korelované a nevýznamné, přestože model jako celek má smysl. Nakonec se v této práci nepodařilo změřit předpokládaný pozitivní vliv volebních výdajů na volební výsledek. Tento "nevýsledek" poukazuje na důležitost rozsáhlejšího datasetu, který by umožnil alternativní přístup eliminující silnou multikolinearitu v modelu.