Problematika pohledávek v českém účetnictví - Lužová, Jiřina (2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou pohledávek z hlediska účetnictví. Obsahem této práce je podrobná specifikace pohledávek dle platné účetní legislativy v České republice. Práce zahrnuje obecnou charakteristiku pohledávek a zásady jejich správného účtování včetně vymezení zúčtovacích vztahů se zahraničím a problematiky kurzových rozdílu v oblasti pohledávek. Pozornost je věnována rizikovým a nedobytným pohledávkám a nástrojům jejich zachycení v účetnictví a to konkrétně opravným položkám a odpisům. Zároveň je práce doplněna o rozbor Interpretací Národní účetní rady týkající se pohledávek a příklady k jejich možnému využití v praxi.