Specifika rozvoje obcí v CHKO na příkladu CHKO Jizerské hory - Poláková, Tereza (2014)
Tato bakalářská práce zkoumá specifickou situaci obcí ležících v CHKO Jizerské hory. Byla zde hledána odpověď na otázku, zda jsou obce ovlivňovány existencí CHKO na jejich území, a jestli jsou, tak zda je tento vliv pozitivní či negativní. V práci je použita socioekonomická analýza, SWOT analýza a jsou zde vyhodnocena data z dotazníkového šetření mezi zástupci obcí. Výsledkem práce je tvrzení, že CHKO má vliv na rozvoj obcí. Není však jediným rozvojovým faktorem působícím ve sledovaných obcích. Zásadní vliv má lokalizace obce vzhledem k liberecko-jablonecké aglomeraci a její dostupnost. To, zda je vliv spíše negativní nebo pozitivní, je determinováno ostatními rozvojovými faktory.