Zobecnění Cournotova modelu oligopolu pro více hráčů - Nehasil, Václav; Chrobok, Viktor; Zouharová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato práce pojednává o oligopolním trhu a situacích v něm nastávajících. Jejím cílem je přiblížit základní vztahy a pravidla, která se k oligopolu vztahují. Práce se omezuje na situaci, kdy produkt všech firem je homogenní a ty si konkurují pouze vyrobeným množstvím. Představen v ní jsou modely od Cournota a Stackelberga. S využitím poznatků teorie her jsou zkoumány možnosti spolupráce. Ke každému z modelů je připojen řešený příklad, na kterém jsou všechny popsané postupy náležitě předvedeny. Ve druhé části práce se nachází odvození obecných vzorců pro výpočet ceny a optimálního objemu produkce v Cournotově modelu, pokud jsou všechny nákladové funkce i cenová funkce lineární. Využití těchto odvozených vzorců je rovněž předvedeno na řešeném příkladu a nachází se zde ověření jejich funkčnosti.
Vedoucí práce: Viktor Chrobok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses