Hedonické modely na trhu nehnuteľností - Špesová, Nikola; Zouhar, Jan, 1982-; Bíza Bisová, Sára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Bakalárska práca sa zaoberá cenami pražských bytov. Zostavuje rôzne ekonometrické modely, ktoré podľa lineárnej regresie determinujú túto cenu. Rozoberá vplyv jednotlivých faktorov, ako je rozloha, počet miestností, poschodie, typ vlastníctva a podobne. Zameriava sa na tri hlavné hypotézy. Prvou je vplyv poschodia, ktorý sa ukazuje mať kvadratickú funkčnú závislosť. Druhou je porovnanie osobného vlastníctva s družstevným a tehlovej konštrukcie s panelovou. Ukázalo sa, že cenový rozdiel medzi tehlovým bytom v osobnom vlastníctve a panelovým družstevným bytom môže byt až skoro 30 %. Poslednou hlavnou hypotézou bol vplyv časového hľadiska medzi rokmi 2006 až 2013. Dáta ukázali, že finančná kríza z rokov 2007 -- 2009 zasiahla pražský realitný trh iba v malom meradle.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses