Analýza hodnocení dopadů regulace na příkladu konkrétního návrhu legislativy v oblasti životního prostředí - Kopřiva, Martin; Geuss, Erik, 1963-; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce se zabývá porovnáním dopadů specifikovaných v hodnocení dopadů regulace (RIA) se skutečnými dopady zjištěnými pomocí dotazníkového šetření v případě konkrétní právní úpravy v oblasti ţivotního prostředí ČR. Součástí práce je popis a zkušenosti s RIA v ČR, porovnání vývoje a aplikace RIA v EU a USA. Z výsledků porovnání dopadů uváděných v RIA a dotazníku bylo zjištěno, ţe skutečné dopady se liší od předpokládaných, které jsou uvedeny v závěrečné zprávě RIA. Na základě zpětné vazby zpracovatelů RIA přinesla tato práce zjištění, ţe proces RIA je správně nastaven a relevantnost předpokládaných dopadů závisí ve velké míře na zpracovateli, důslednosti a komplexnosti vypracování RIA.
Vedoucí práce: Erik Geuss
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses