Ekonomická komparace dvou úseků realizace Labské cyklostezky - Černá, Lenka (2011)
Diplomová práce se zabývá srovnáním dvou úseků Labské cyklostezky v rámci Středočeského kraje. Celá práce je rozčleněna do čtyř částí. V první polovině teoretické části je popsána cyklistická doprava jako taková, vysvětleny základní pojmy vyplývající z daného tématu a parametry, které mohou ovlivňovat cenu cyklostezek. Druhá polovina je zaměřena na přiblížení Labské cyklotrasy, její historie, aktuálního stavu a vizí do budoucna. Praktická část popisuje Labskou cyklotrasu zasazenou již na území Středočeského kraje a kraj ten samotný a představuje projekt Polabská cyklostezka Brandýs nad Labem a okolí a Cyklostezka Horní Počaply -- Vliněves -- Zelčín. Závěrečná část se věnuje kartografické analýze a ekonomické komparaci výše zmíněných projektů. Závěrečné srovnání poukazuje na efektivnost při realizaci obou projektů a vyzdvihuje jejich silné stránky a příležitosti a poukazuje na slabé stránky a hrozby, které mohou být inspirací či výstrahou pro další projekty navazující na rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky. Přidanou hodnotou práce je zviditelnění obou projektů a obcí, které se spojily, aby byly schopné takto významné a přitom finančně značně náročné projekty realizovat. Ukázalo se, že i když záštitu nad takto, z hlediska cyklistické dopravy, strategickými projekty nepřevzal Středočeský kraj, bylo reálné je s podprůměrnými výdaji uskutečnit.