Value-at-Risk ako základ moderného riadenia rizík - Grešlík, Tomáš (2014)
Táto práca pojednáva o relatívne modernej metóde merania tržného rizika -- Value at Risk, ktorá je široko používaná v oblasti riadenia rizík. Práca sa v prvej kapitole zaoberá rizikom, najmä finančným a jeho delením. Cieľom druhej kapitoly je jednak všeobecné oboznámenie s pojmom Value at Risk, prečo a kde sa metódy Value at Risk používajú, aké sú výhody a nevýhody ich použitia a jednak sú uvedené spôsoby a základné metódy výpočtu Value at Risk. Tretia kapitola obsahuje praktickú časť, v ktorej sú analyzované a porovnávané rôzne metódy výpočtu na reálnych vstupných dátach. Kapitola okrem samotného výpočtu obsahuje i verifikáciu použitého modelu výpočtu.