Vliv internetu na prodej deníků v ČR - Děd, Michal; Zouhar, Jan, 1982-; Kříčková, Darina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem této práce bylo prozkoumat vliv informací z internetu na prodeje tištěných deníků. Testoval jsem hlavně hypotézu, zda nárůst návštěv internetového deníku v předcházejícím období má vliv na prodeje tištěného deníku v obdobím následujícím. Další zkoumaným jevem byl vliv předchozí stoupající návštěvnosti webu deníku na jeho následující příjmy z inzerce v novinách. Tyto možné efekty jsem zkoumal na mezi měsíčních i čtvrtletních datech na panelu osmy českých deníků za období od roku 2006 do roku 2012. Výsledkem je, že se nepotvrdil efekt předcházení mezi internetovými stránkami deníku a deníkem samotným ani na měsíční ani na čtvrtletní bázi. Pokud jde o zkoumání vlivu internetových návštěv na příjmy deníků z inzerce, zde se naopak prokázala Grangerova kauzalita na čtvrtletních datech jdoucí od minulých příjmů tisku z inzerce k současným internetovým návštěvám. To znamená, že se na internetových návštěvách negativně projevuje nárůst příjmů z inzerce v předcházejícím čtvrtletí, což je však těžko ekonomicky interpretovat a tak hlavním přínosem práce je, že se nepotvrdil efektu předcházení u deníku a jeho webové stránky.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses