Vývoj rozdílů mezi implicitní a nominální sazbou daně korporací v ČR - Barešová, Eliška (2014)
Diplomová práce s názvem Vývoj rozdílů mezi implicitní a nominální sazbou daně korporací v ČR se zabývá problematikou výše implicitní a nominální sazby daně korporací, a to především problematikou rozdílu mezi výší těchto sazeb. Zkoumání výší sazeb navazuje na popis charakteristiky daně z příjmu korporací, rozbor kladů a záporů této daně a jejího podílu na celkovém zdanění. Dále jsou v diplomové práci rozebrány metody výpočtu efektivních daňových sazeb a implicitní daňové sazby z kapitálu a příjmu korporací. Pro srovnání diplomová práce obsahuje i analýzu vývoje nominálních a implicitních daňových sazeb z příjmu korporací v zemích EU a v České republice. Pro závěrečnou analýzu je nezbytné, aby byly v diplomové práci uvedeny i jednotlivé změny v zákoně o daních z příjmů od jejího zavedení do právního řádu České republiky, tj. od roku 1993 do současnosti. Jedině se znalostí legislativních změn je možné zjistit závislost vývoje rozdílu mezi implicitní a nominální daňovou sazbou z příjmu korporací, kterou se zabývá diplomová práce v závěrečné analýze.