Analýza vztahů mezi finančními a sociálními indikátory v mikrofinančním sektoru - Kovář, Radoslav (2014)
V posledním desetiletí došlo k výraznému posunu v kvantifikaci sociální a finanční úspěšnosti mikrofinančních institucí. V návaznosti na rostoucí počet studií, zabývajících se kompatibilitou obou cílů, byla napsána i tato bakalářská práce. Po popisu datového souboru a objasnění metod lineární regresní analýzy a analýzy rozptylu jsou představeny jednotlivé modely. Jejich odhady a následná interpretace tvoří hlavní část práce. Podařilo se ověřit vliv vybraných sociálních ukazatelů na jednotlivé nákladové složky a na ziskovost instituce a současně vliv vybraných finančních ukazatelů na cílený výběr sociálně vyloučených klientů. Nalezené výsledky mohou být po ověření na rozsáhlejším datovém souboru zajímavé například pro investory do mikrofinančního sektoru. V této práci je rovněž dokázán společný původ všech testů lineární regresní analýzy ve Waldově testu obecných lineárních hypotéz o regresních parametrech.