Řízené přesuny zaměstnanců v koncernu Baťa v letech 1938-1941 - Stromšík, Jakub; Rataj, Jan, 1951-; Houda, Přemysl; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Řízené přesuny zaměstnanců v letech 1938--1941 byly významnou kapitolou v historii koncernu Baťa. Díky nim se podařilo přes válečný konflikt zachovat civilní charakter výroby prostřednictvím zakládání zahraničních poboček. Organizace samotných přesunů nebyla jednoduchých procesem a bylo nutné sladit postupy několika organizačních složek. Výběr konkrétních zaměstnanců vhodných pro přesun do zahraničí podléhal podrobně propracované metodice, ovšem přesto ze strany vedení podniku padlo několik kontroverzních rozhodnutí. Předně se to týká přesunu židovských zaměstnanců, neboť Jan Antonín Baťa, tehdejší předse-da správní rady koncernu, se stavěl do role jakéhosi zachránce Židů, nicméně i v této otázce postupovalo vedení podniku navýsost pragmaticky a nelze zcela jednoznačně říci, že jedním z cílů řízených přesunů byla právě ochrana této národnostní menšiny. Racionální byl rovněž přístup k zaměstnancům německého původu, zajímavý je také vztah samotného Jana Antonína Bati k prominentům nacistického režimu. Všemi těmito otázkami se v mé diplomové práci zabývám a pokouším se přinést některá nová fakta, která by mohla alespoň částečně přispět do současné diskuze ohledně aktivit koncernu Baťa během druhé světové války.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses