Kvantitativní uvolňování dopady expanzivní měnové poliky na ekonomiku USA - Dudek, Stanislav; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na kvantitativní uvolňování, měnovou politiku, ke které se uchýlil Fed ve snaze podpořit ekonomiku USA v situaci, kdy již nebylo téměř možné dále snižovat míru federálních prostředků, ale ekonomika se dále potýkala s krizí. Popsány jsou nejvýznamnější změny v chování Fedu před a po roce 2007. Hlavním cílem práce je analýza vlivů kvantitativního uvolňování na inflaci a veřejný rozpočet USA. Pomocí analýzy jednotlivých dílčích procesů transmisního mechanismu včetně datových řad nejdůležitějších makroekonomických veličin je vyvrácena hrozba nadměrné inflace. Stejný postup sloužil také k prokázání podpory, kterou kvantitativní uvolňování v podobě umožnění levnější emise federálních dluhopisů poskytuje federální vládě. Analýza je dále doplněna vlivem na ekonomický růst. Fed není jedinou centrální bankou, která přistoupila ke kvantitativnímu uvolňování, proto je jeho počínání v poslední části práce srovnáno s měnovou politikou Bank of England, Bank of Japan a Evropskou centrální bankou.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses