Komparační analýza zamezení dvojího zdanění příjmů ze zaměstnání ve vybraných zemích OECD - Mašatová, Julie (2013)
Cílem práce je zhodnotit vývoj článku 15 (Příjem ze zaměstnání) Modelové smlouvy OECD o zamezení dvojího zdanění příjmu a majetku, zejména pak komentáře k tomuto článku. Dále pak na vybraných smlouvách o zamezení dvojího zdanění uzavřených Českou republikou zanalyzovat, zda Česká republika, potažmo Ministerstvo financí, Ministerstvo zahraničních věcí a Generální finanční ředitelství, sleduje trend ve vývoji Modelové smlouvy a aplikuje ho na nově uzavírané smlouvy, tedy zda výše uvedené instituce akceptují Modelovou smlouvu OECD a její komentář jako výkladový předpis, kterým se řídit při uzavírání smluv o zamezení dvojího zdanění jak s členskými státy OECD, tak i s nečlenskými.