Oceňování swing opcí na trzích elektrické energie - Uher, Martin; Málek, Jiří, 1953-; Fičura, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Swing opce byly součástí trhů se zemním plynem dlouhou dobu před tím, než byla doceněna vložená opční vlastnost kontraktů. Z důvodu charakteristických vlastností energetických komodit (neskladovatelnost, vysoká frekvence jevů, sezónnost) je oceňována flexibilita dodávky energetické komodity. To umožňují právě swing opce. Držitel opce má právo flexibilně reagovat na tržní situaci a měnit dodané množství směrem nahoru či dolů v předem určeném intervalu. Celková deviace od smluvené hodnoty v případě přítomnosti "take-or-pay" podmínky nesmí překročit předem stanovené hranice. Neexistuje všeobecně akceptovatelný způsob oceňování takto flexibilních kontraktů, jako jsou swing opce. V této práci po představení obecné definice swing opcí jsou ukázány používané koncepty pro ocenění, což jsou: Longstaff Schwartzova aproximace pomocí metody nejmenších čtverců (LSM přístup), oceňování pomocí metody sítí, využití stochastického dynamického programování a zmíněna je i stromová metoda. Provedena je analýza časových řad energetických komodit ve střední Evropě a předveden je vzorový příklad využití LSM přístupu pro ocenění swing opce s podkladovým aktivem base load elektřiny v ČR.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses