Metody kvantifikace transakční devizové expozice na bázi simulace - Prorok, Vojtěch; Brůna, Karel, 1973-; Skoupil, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Práce se zaměřuje na proces řízení kurzového rizika v menších společnostech, tedy jeho identifikaci, měření a rozhodování o případném zajištění. V rámci fáze identifikace je popsána transakční, ekonomická a translační devizová expozice. Následně jsou rozebrány možnosti kvantifikace transakční devizové expozice nejdříve pomocí alternativních scénářů a poté metodou VaR provedenou na základě historických simulací, simulací Monte Carlo a parametrickým způsobem. Vzhledem k důležitosti druhé fáze procesu je celá praktická část věnována měření kurzových rizik ve smyšlené společnosti CZ_Export s.r.o. Na příkladu této společnosti a jejího portfolia devizových pozic lišících se měnou, objemem a dobou splatnosti je provedena kvantifikace transakční devizové expozice pomocí výpočtu měsíční a dvouměsíční hodnoty VaR, a to formou historických a následně Monte Carlo simulací. Zároveň je prokázáno, že pro dobrou vypovídací hodnotu modelu je naprosto klíčové zohlednění správných korelací. K provedení těchto simulací je využíván počítačový program Crystal Ball od společnosti Oracle.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses