Územní diferenciace plodnosti České republiky - Dlouhá, Karolína (2014)
Abstrakt Cílem této práce je popsat a srovnat vývoj ukazatelů plodnosti a potratovosti v čase a zhodnotit územní rozdíly těchto ukazatelů v regionech České republiky. Na základě ukazatelů vymezit tyto regiony do skupin podle podobného vývoje plodnosti a potratovosti. V první části jsou vysvětleny základní pojmy, vymezeny ukazatelé a popsány metody úpravy ukazatelů. V druhé části práce je popsán vývoj ukazatelů úhrnné plodnosti a potratovosti a specifických měr plodnosti a potratovosti od počátku devadesátých let 20. století. Třetí část je věnovaná vymezení území České republiky podle klasifikace NUTS a následné analýze ukazatelů plodnosti a potratovosti v jednotlivých krajích České republiky. Poté jsou kraje rozděleny do několika skupin podle podobného vývoje ukazatelů.