Změny v daních a vývoj daňových příjmů v době ekonomické krize - Nurmatova, Madina (2012)
Práce se zabývá změnami v oblasti daní a vývojem daňových příjmů státního rozpočtu v době ekonomické krize, v období od roku 2008 do současnosti. V části teoretické je popsána ekonomická krize z pohledu jejího vzniku, vývoje i důsledků na makroekonomické ukazatele v kontextu zemí EU a v České republice. Jsou definovány základní koncepty ekonomických teorií ve vazbě na řešení ekonomických krizí. Praktická část se zabývá rozborem konkrétních opatření v oblasti daňové soustavy a jejich vlivem na ekonomický vývoj, která v dotyčné oblasti ukázala na nenaplnění očekávané stabilizace státního rozpočtu, na to, že zamýšlený efekt snižování daní přímých a zvyšování nepřímých byl naplněn, a v neposlední řadě ověřila skutečnost, že působení diskrečních opatření vlády se nejvýrazněji projevilo v letech 2010-2011 s následným poklesem.