Daňová diskriminace - Tecl, Jan (2014)
Diplomová práce se zabývá nalezením diskriminačních úprav v českých daňových předpisech. Cílem práce je analyzovat zákon o daních z příjmů a zákon o dani z přidané hodnoty z hlediska možné daňové diskriminace v nich obsažené. Práce se věnuje postupu Evropské komise vůči jednotlivým členským státům v řízeních o porušení unijního práva, jejichž cílem je odstranění nalezených diskriminací, neboť zákaz diskriminace vychází z primárních pramenů práva Evropské unie. V práci jsou analyzovány případy, které byly v tomto řízení vedeny Evropskou komisí proti České republice, a další řízení, která by mohla mít dopad na Českou republiku. Tyto diskriminace by měly být následně odstraněny takovým způsobem, aby česká daňová legislativa nediskriminovala žádnou skupinu daňových subjektů.