Daňové systémy vybraných rozvojových zemí - Nováková, Kateřina (2013)
Cílem diplomové práce je seznámení se s podnikatelským prostředím v Guatemale a Kostarice, a to především z daňového hlediska. Práce je primárně zaměřena na informace potřebné pro investora, jež se rozhoduje o tom, kam co nejvýhodněji vložit své peněžní prostředky. První část práce je zaměřena na teoretické aspekty, jež pojednávají o rozvojových zemích a politických a ekonomických podmínkách vyplývajících z jejich postavení v rámci světové ekonomiky. Součástí této části je také teorie zahraničních investic a související vývoj ve vybraných zemích. Druhá část následně porovnává jednotlivé části daňových systémů ve vybraných zemích, podstatných především pro rozhodování investora a současně se věnuje popisu daňové politiky uplatňované v rámci snahy o získání zahraničních investic. Celá práce je zakončena případovou studií, jejímž smyslem je názorná ukázka podmínek v rámci obou zemí v případě konkrétní investice. Na základě provedené studie je učiněn závěr, která země je z daňového hlediska pro investora příznivější.