Přínosy a náklady přijetí společné evropské měny v malé otevřené ekonomice (na příkladu Slovenska) - Herchl, Peter (2014)
Diplomová práca pojednáva o vplyve spoločnej európskej meny na Slovensku, ako reprezentanta malej tranzitívnej ekonomiky s vysokou mierou otvorenosti a niekoľkoročnou skúsenosťou z participácie v spoločnej menovej únií. Cieľom práce je analyzovať doposiaľ pozorovateľné a ďalšie potenciálne prínosy a náklady vyplývajúce z prijatia spoločnej európskej meny na Slovensku. A to nielen v kvantifikovateľnej podobe, ale aj na základe sledovania alternatívnych hodnotiacich kritérií, ktoré poskytujú komplexnú predstavu o stave a vývoji makroekonomického postavenia a výkonnosti slovenskej ekonomiky medzi krajinami eurozóny či Európskej únie. Použité analýzy vychádzajú z teoretických podkladov popísaných v prvej kapitole a to najmä kritérií definovaných podľa teórie Optimálnych menových oblastí, reálnej konvergencie, ale aj najvýznamnejších prínosov či nákladov definovaných Európskou Komisiou a ekonomickou teóriou. Práca sa tiež zaoberá menovou politikou na Slovensku pred a po roku 2009 s akcentom na stratu autonómnej menovej politiky, ako najvýznamnejšieho nákladu vyplývajúceho zo vstupu do EMÚ a analýzou nutných nominálnych konvergenčných kritérií.