Daňové aspekty investičních pobídek - Králová, Simona (2014)
Diplomová práce se zabývá systémem poskytování investičních pobídek se zaměřením na slevu na daních z příjmů. Cílem práce je na základě analýzy zákona o investičních pobídkách, o daních z příjmů, praktických zkušeností poplatníků a odborné veřejnosti, přístupu Ministerstva financí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a judikatury identifikovat problematické oblasti jednotlivých ustanovení a poskytnout tak poplatníkům návod, jak snížit riziko ztráty investiční pobídky ve formě slevy na dani. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části jsou charakterizovány investiční pobídky a jejich vývoj. Dále je zde rozebrán právní rámec investičních pobídek se zaměřením na investiční pobídky ve formě slevy na daních z příjmů. Druhá část práce obsahuje praktickou aplikaci zákona a judikaturu. Na závěr jsou vysvětleny problematické oblasti jednotlivých ustanovení zákona.