Postupy plánování investic a odpisů ve finančním plánu - Plašil, Radek (2014)
Diplomová práce Postupy plánování investic a odpisů ve finančním plánu se bude snažit vystihnout nejdůležitější procesy, fáze a vazby při plánování investic v praxi. Primární důraz bude kladen zejména na investice, neboť odpisy jsou dány ve velké míře právě podnikovými investicemi, ve kterých je uvažován i způsob, délka a kapacita provozu. Odpisy poté pouze reflektují investiční rozhodnutí z minulosti. Cílem práce bude propojení jednotlivých vazeb a vlivů mezi plánováním investic pro podnikové účely a plánování pro účely oceňování podniku. V úvodu je hlavním cílem definování investic a jejich vnímání v makroekonomickém a mikroekonomickém kontextu. Následně se zaměříme na jednotlivé finanční plány, jejich uživatele, shody a rozdíly na základě účelu, ke kterému mají sloužit. Hlavní teoretická část bude zaměřena na vnímání investic ve společnosti zejména na jednotlivé investiční fáze, jejich vnímání, financování a rovněž hodnocení z finančního pohledu. Na předchozí teoretickou část naváže praktická, která se bude zabývat reálným investičním projektem výrobního podniku.