Vzdělávání politických elit - Melyekhov, Yevgen (2013)
Cílem bakalářské práce je popsat a analyzovat proces vzdělávání politických elit na Ukrajině. Na základě odborných rozhovorů s představiteli politických elit na Ukrajině, příp. v Doněcku byly zjištěny specifické metody vzdělávání ukrajinských politiků a úředníků, byly posouzeny přínosy a nedostatky stávajícího systému vzdelávání politických elit a byla vytvořena sada doporučení pro zlepšování existujícího vzdělávácího modelu. Bakalářská práce je rozdělená na tři kapitoly. V úvodní teoretické části jsou analyzovány pojmy "politika", "elita" a popsan historický rozvoj postojů k vzdělávání elit. Ve druhé a třetí praktické kapitole je věnovaná pozornost specifickým vzdělávacím metodám na příkladě celé Ukrajiny a konkrétně na příkladě Doněcké oblasti.