Podpora malých a středních podniků v České republice a její efekty na trhu práce - Budilová, Lucie (2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou podpor malých a středních podniků v České republice. Jejím cílem je prokázat významnost malých a středních podniků pro ekonomiku a posoudit vliv podpor z Operačních programů podnikání a inovace na trh práce. Hlavní hypotézou bylo tvrzení, že podpora podniků z veřejných prostředků je vždy neefektivní. Na základě statistické analýzy dat bylo prokázáno, že malé a střední podniky v České republice a v mezinárodním měřítku jsou pro ekonomiku významné. Podílejí se dlouhodobě z 99,8% na celkovém počtu podnikatelských subjektů a téměř z 60% na celkové zaměstnanosti. Vyhodnocení programu podpory z Operačního programu podnikání a inovace malým a středním podnikům se opírá o data z dotazníkového šetření. Rozborem těchto dat bylo prokázáno, že podpory byly významné pro tvorbu pracovních míst v podpořených podnicích. Analýza podpor z veřejných prostředků pomocí ekonomických teorií a empirických studií prokázala, že vynaložení těchto prostředků je neefektivní.