Mezi represí a vyjednáváním Strategie kolumbijských vlád při řešení vnitrostátního konfliktu po roce 2002 - Kissová, Adéla (2014)
Bakalářská práce poskytuje pohled na kolumbijský konflikt z hlediska jeho možných řešení v období po roce 2002. Kolumbijský konflikt je nejdéle trvajícím vnitrostátním konfliktem na světě a zatím se žádné vládě nepodařilo ho ukončit. Kolumbie se na svém území potýká s početnými zájmovými skupinami, které se podílí na obchodu s drogami, teroristických útocích, vraždách a únosech civilního obyvatelstva. Nejblíže k ukončení konfliktu byly vlády prezidenta Álvara Uribeho Veléze a následně současného prezidenta Juana Manuela Santose. Každý z nich k vyřešení situace zaujal jiný postoj, proto je cílem práce zhodnocení výsledků odlišných politických strategií a jejich dopadů na politickou a ekonomickou situaci v Kolumbii. Poznatky zjištěné v této práci tak mohou být přínosné pro pochopení aktuálního stavu kolumbijského konfliktu a k možnému využití při řešení jiných vnitrostátních konfliktů.