Daňové úniky v oblasti dane z príjmu právnických osôb - Kollárová, Bibiana (2014)
Daňové úniky sú významným problémom v každej krajine s tržným hospodárstvom Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou daňových únikov v oblasti dane z príjmu právnických osôb v Českej republike. Cieľom tejto práce je kategorizovať a zanalyzovať daňové úniky u dane z príjmu právnických osôb. V prvej kapitole sa venujem objasneniu pojmu daňový únik, jeho delenie na legálny a nelegálny, na príčiny jeho vzniku a metódy merania. V ďalšej časti sa dostávam k popisu a priebehu daňovej kontroly, ktorú dokladám štatistikami. Uvádzané sú aj najčastejšie formy krátenia dane a ich prípady odhalené na základe kontrol finančnými úradmi. V záverečnej časti analyzujem vývoj daňových nedoplatkov a inkás u dane z príjmu právnických osôb.