Příčiny růstu rozpočtových deficitů USA - Davtyan, Emil; Izák, Vratislav, 1941-; Blažek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem této práce je analýza příčin růstu rozpočtových deficitů Spojených států amerických. V úvodu se práce zabývá teorii veřejných financí a fiskální politiky a o samotném státním rozpočtu a jeho bilanci. Ve druhé části se již práce soustředí na konkrétní situaci ve Spojených státech amerických, na historický vývoj fiskálních politik, vývoj federálního dluhu, popis sestavování rozpočtu, ale i výčet problémů, které představují největší výzvy pro budoucí vývoj veřejného rozpočtu Spojených států. Následně, na základě dat od Rozpočtového úřadu Kongresu, je popsán odhadovaný budoucí vývoj federálního dluhu vč. polemizování nad udržitelností současného stavu veřejných financí Spojených států amerických. Také se práce v závěru pokouší ověřit, pomocí ekonometrické analýzy časových řad bilance běžného účtu platební bilance a rozpočtové bilance, platnosti hypotézy o dvojitém deficitu v podmínkách Spojených států amerických.
Vedoucí práce: Vratislav Izák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses