Využívání vodní energie v České republice a perspektivy jejího rozvoje - Žďárková, Anna; Vojáček, Ondřej, 1980-; Knápek, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Poskytování státní podpory (zejména její omezení) v oblasti obnovitelných zdrojů energie patří mezi často diskutovaná témata v České republice i v ostatních zemích EU. Mezi obnovitelné zdroje energie jsou řazeny i vodní elektrárny, jejichž hodnocením se zabývá tato práce. Cílem diplomové práce je navrhnout optimální systém státní podpory pro vodní elektrárny v České republice. Ten je navržen na základě ekonomického hodnocení investic vypočtených v rámci případových studií tří vodních elektráren a na základě poznatků o systémech státní podpory v zahraničí. Teoretická část práce popisuje platnou legislativu a systémy státních podpor využívané v České republice včetně principu stanovení jejich výše. Analytická část pak uvádí tři případové studie vodních elektráren. Ty analyzují nákladové a výnosové položky vodních elektráren, dále investice na rekonstrukci a výstavbu nové elektrárny a poskytnuté státní podpory. V rámci případových studií jsou vypočteny metody doby návratnosti a další ukazatele ekonomického hodnocení investic. Analytická část rovněž mapuje situaci v zahraničí. Na základě výsledků případových studií jsou diskutovány a navrženy optimální úpravy stávajícího systému poskytovaných podpor pro vodní elektrárny.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses