Analýza vlivu revize směrnice 2003/96/ES o zdanění energetických produktů na trh s teplem v ČR - Piňková, Lucia; Vojáček, Ondřej, 1980-; Jiří, Vecka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá dopadem návrhu revize Směrnice 2003/96 ES o zdanění energetických produktů na teplárenství v České republice. Struktura a rozložení teplárenského sektoru bude v následujících letech procházet změnami a jedním ze zásadních hybatelů se dnes jeví Evropskou unií revidovaná Směrnice. Zahrnutím energetické i emisní složky uhlíkové daně má za cíl odstranit současné disproporce na trhu s teplem a zahrnout všechny subjekty vypouštějící oxid uhličitý. Tato práce pojednává o jednotlivých způsobech boje pro ochranu životního prostředí v oblasti energetiky a vychází z teorie externalit, které při výrobě tepla vznikají. Hlavní cílem práce je zhodnotit, na které části teplárenství a na které paliva budou mít nové formy zdanění největší dopad. Na základě výsledků je rovněž nastíněn možný vývoj sektoru, i když finální verze směrnice implementovaná v České republice může některé výsledné hodnoty změnit.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses